Guide varselkläder

EN ISO 20471 är den gällande standarden för varselkläder, alltså plagg med hög synbarhet. Plaggen delas in i tre olika klasser (1–3) beroende på mängden fluorescerande och reflekterande material, där klass 1 ger lägst skyddsnivå.

I Sverige är arbetsgivaren enligt arbetsmiljölagen ansvarig för att tillhandahålla personlig skyddsutrustning när det behövs. Ofta är det arbetsgivaren eller uppdragsgivaren som bestämmer vilken skyddsklass som krävs på en arbetsplats.

Om rätt skyddsutrustning inte används kan Arbetsmiljöverket genomföra inspektioner och i värsta fall stoppa arbetet eller förbjuda individer och företag från att arbeta på platsen, om de inte följer föreskrivna säkerhetsåtgärder.

Användarinstruktioner

Varselkläder som är certifierade enligt EN ISO 20471 får inte täckas över med andra plagg eller produkter som döljer det fluorescerande eller reflekterande materialet. Det är inte heller tillåtet att ändra plagget efter certifiering, exempelvis genom att korta av byxor eller jackor, då detta påverkar den totala mängden synligt skyddsmaterial.

Observera att mindre storlekar, exempelvis XS och S, ibland kan ha en lägre skyddsklass eftersom de inte uppfyller kraven på ytan av fluorescerande material. Klassificeringen kan också påverkas om plagget har förädlats, till exempel genom att företagets logotyp applicerats. För korrekt information, följ anvisningarna på plaggets tvättetikett.

För att säkerställa att plagget bibehåller sin certifiering ska jackor och västar alltid vara knäppta eller stängda vid användning.

Varselklädernas skyddseffekt försämras över tid, särskilt vid smuts eller slitage. Därför är det viktigt att sköta dem enligt tillverkarens tvättråd. Om maximalt antal tvättar inte anges har plagget testats för minst fem tvättar. För bästa hållbarhet bör skyddskläder förvaras på en torr och ventilerad plats.

Skyddsklasser

Klass 1 – Grundläggande skyddsnivå

  • Minsta fluorescerande yta: 0,14 m²
  • Minsta reflexyta: 0,10 m²
  • Lämplig för arbetsmiljöer med låg fordonstrafik eller långsamma fordon.

Klass 2 – Förstärkt skydd

  • Minsta fluorescerande yta: 0,50 m²
  • Minsta reflexyta: 0,13 m²
  • Rekommenderad för exempelvis hamnar, järnvägsarbeten, byggarbetsplatser, parkeringsområden och lastbilschaufförer.

Klass 3 – Högsta skyddsnivå

  • Minsta fluorescerande yta: 0,80 m²
  • Minsta reflexyta: 0,20 m²
  • Nödvändig i miljöer med tät och snabb trafik.

Genom att välja rätt varselkläder och följa gällande säkerhetsföreskrifter kan riskerna vid arbete i utsatta miljöer minimeras.